2009. október 24., szombat

Lasagne


A darálthúst (kb. 50 dkg) kevés saját készítésű fokhagymás-bazsalikomos olajon megpárolt 1 fej vöröshagymán zsírjára sütöttem, sóztam, borsoztam, bazsalikomot adtam hozzá, végül egy kis doboznyi paradicsompürével gazdagítottam.
A besamelhez kb. 5 dkg margarint felolvasztottam, 2 evőkanálnyi liszttel összepirítottam, fél liter, előzőleg felforrósított tejet öntöttem hozzá. Sóztam, szerecsendióval megszórtam és sűrűre főztem.
Anyukám készítette lasagne tésztát csupán 1-2 percnyi időre (al dente!) lobogva forró vízbe tettem, csipesszel óvatosan kiszedve a magas falú tepsi aljára terítettem, amit előzőleg kevés olajjal és zsemlemorzsával "ágyaztam" meg. A tésztát nem szabad duplán tenni, csak egy soron!
A tésztára került a besamelmártás, majd egy adag hús. Ezt addig folytatom, míg a hozzávalókból van. A tetejére besamell kerül, és gazdagon megszórtam sajttal, ami sajnos nem parmezán, de ez is megteszi. :)
Most készítettem életemben először, de sikere volt.
                 

2009. október 20., kedd

Intelligens krémes

  • http://www.serpenyo.hu/uploads/users/foods/1000/bf580d9a.jpg
Hozzávalók: 8 tojás, 25 dkg porcukor, 3 cs vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 9 jó púpos evőkanál liszt, 1 liter tej.
Elkészítés: A tojás sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd beletesszük a megolvasztott margarint, a vaníliás cukrokat, a lisztet, a tejet és a felvert tojás fehérjét. Nagyon híg lesz, de nem kell ezért megijedni. Kikent, lisztezett tepsiben, kb 160 C-on sütjük. Sütés után nem szabad felszeletelni, meg kell várni, amíg teljesen kihűl

Forrás: Pitécske!

2009. október 11., vasárnap

Keksz szalámi

Hozzávalók:
Kb. 1 kg összetört háztartási keksz
20 dkg cukor
20 dkg vaj
3 ek kakaópor
1 pohár kávé
rum vagy rumaroma
vaníliás cukor
tej, amennyit felvesz
A hozzávalókat a keksz kivételével összeforraljuk,  melegen a kis darabokra tört kekszre öntjük és jól összevegyítjük. Én tettem bele a végén 3 evőkanál baracklekvárt is, de lehet mazsolával, apróra vágott dióval is dúsítani, ízlés szerint.  Kiterített alufóliára tesszük és szalámit formázunk belőle. Hűtőben fél nap alatt összeáll. Csokimázzal díszítettem.
Az illusztráció most saját készítésű! :)



2009. október 1., csütörtök

Zakuszka - Magnoli módra! :) De mi az a kápia????

1-Padlizsános
-vegyél 5 kg padlizsánt, süsd meg héjában, majd pucold meg és fakanállal törd össze rostjait, míg szép krémessé válik. (félrerakjuk)
-3 kg piros pritamin paprikát ledarálunk, 2 kg pirosra érett tölteni való paprikával és 1 kg hagymát is, majd 1 l .olajban odatesszük rotyogni. Megszórjuk sóval, majd, ha már megpárolódott, felöntjük 1. l. paradicsomlével, jól összefőzzük,(szemes borsot szórunk bele és 1-2 nagy babérlevelet). míg besűrűsödik, majd hozzáadjuk a padlizsánt, átrottyantjuk az egészet, mindezt kavargatás mellett. Vigyázni, szereti magát szilvalekvárnak álcázni, és lövöldözik, ami csöppet sem kellemes!
Melegen üvegekbe töltjük, kis szalicillal a tetejét megszórjuk és lefedjük-csavaros tetőkkel, vagy celofánnal, aztán jól betakargatjuk, és úgy hagyjuk kihűlni. 
2: Babos
1/2 l. olajon megfonnyasztunk 1 kg hagymát(darálva),majd 2 kg paradicsompaprikát, lehet bele tenni kápiát is, a fő, hogy szép pirosra érett legyen. Külön sós vízben megfőzzük a kb 2 liter-(hogy miért liter, ne kérdezd) babot úgy, hogy a szemek egyben maradjanak, felét ledaráljuk, felét egybe hagyjuk-(szerintem az olyan másfél kg)-majd 4 kg paradicsomból levet főzünk, lepasszírozzuk,majd ezeket a hagymához és a paprikához adjuk. Só, bors, babérlevél, esetleg egy kis zellerzöld, pótolunk még fél liter olajat, és addig főzzük, míg az olaj szépen fel nem jön a tetejére.
Üvegbe rakjuk ezt is, ugyanúgy.