2011. augusztus 15., hétfő

Szedres joghurttorta

Diétás édességre vágytam, nem mellesleg a zuram születésnapja is küszöbön állott, hát kitaláltam egy egyszerű, sütés nélküli fincsiséget.
Persze előtanulmányokat folytattam, és pl. olyanra bukkantam, hogy az alap legyen zabkekszből. Úgy döntöttem, azért minimalizálom a költségeket, pontosan megfelelt a senkinek nem kellő háztartási keksz ledarálva. (Epeműtét előtt éppen annyit ettem belőle, hogy az életben többet egészben látni sem akarom!)
Az így porított kekszet összekevertem olvasztott margarinnal, xilittel, mert hogy diétásan akartam ugye a II. tip. diabetesre gondolva, kakaóporral, és még némi tejjel is, a könnyebb kezelhetőség érdekében (mivel a margarin elfogyott). Az így nyert masszát egy kapcsos tortaformába gyömöszköltem, majd félretettem.
A néhány napos nyaralásom alatt a nénikém kertjében szedett és gondosan lefagyasztott szedret használtam, hozzá a pépesített szamócát, amit szintén lefagyasztottam még tavasszal, az eperérés idején.
JOghurttortának nevezem, mert azzal lett volna az igazi, de nekem sajnos nem volt itthon, csak tejfölöm, de az 12 %-os zsírtartalmú, és én ezt szépen megmelegítettem mikróban. Nem nagyon, csak jó langyosra. Ebbe kevertem két púpozott kávéskanálnyi zselatinport, majd további mikrózás következett, míg majdnem forró nem lett a tejföl. Közben felvertem (kézzel) az előzőleg fél napig hűtőben tartott habtejszínt. Belekevertem a tejfölbe a szamócapürét, majd óvatosan a tejszínt is, és végül a szedret. Valamennyit hagytam a tetejére, biztosan szebb lett volna, ha az egész teteje tele lett volna, de hozott anyagból dolgoztam, ennyi volt. Ezek után a tortaforma szélére babapiskótákat fektettem félbetörve, hogy a ráöntött massza ne oldalra folyjon el, hanem szívja fel a piskóta a felesleget. Lehetett volna az egész tetejére babapiskóta, de az már sok lett volna, funkciója sincs és kevésbé diétás. Ja, természetesen a tejfölös-tejszínes masszát is xilittel édesítettem, de aki először használja ezt a kukoricacsutkából készült édesítőt, az jobban jár, ha felesben teszi cukorral, esetleg nyírfacukorral, mert különben állandó látogatója lesz a mellékhelyiségnek fél napig.:)
Miután a tortaformába öntöttem a kész tejfölös masszát, a tetejét még kiraktam a maradék szederrel, és mehetett a hűtőbe.
Miután ez születésnapi tortának készült, azért a biztonság kedvéért vettem egy "igazi" tortát is, de örömmel tapasztaltam, hogy míg arra rá sem néztek, ezt a fincsiséget letámadta a család.
Legközelebb mindenképpen joghurttal készítem, kevesebb alappal, és több gyümölccsel. Jó kis bogyós gyümölcskeverékből biztos még finomabb lesz. :)
Jó étvágyat!
(a kép is, a recept is sajátom!)