2010. július 15., csütörtök

Kapros-túrós lepény



Az igazi a nagymamám által kemencében készített házitúrós és házitejfölös volt!

Töltelékhez:
■40 dkg túró
■1 ek cukor
■2 db tojás
■1 ek búzadara
■1 csokor apróra vágott kapor
■só

Tésztához:
25 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dkg cukor
1 tojás
5 dkg zsír
kb 2 dl tej
pici só

A tetejére:
■1 ek tejföl és 1 tojássárgája, jól kikeverve




1.A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2.Egy tálban összegyúrjuk a lisztet a tojással és a zsírral, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
3.Ujjnyi vastag tésztává nyújtjuk, és zsírral kikent tepsibe terítjük, amíg a tészta a tepsiben kel, addig elkészítjük a tölteléket.
4.A túrót áttörjük, elkeverjük a tojássárgákkal, 1 ek búzadarával, cukorral és a tojások felvert habjával, és hozzákeverjük a kaprot.
5.A tölteléket a tészta tetejére tesszük, és lassan sütjük.
6.Mielőtt kivennénk a sütőből, megkenjük a következő keverékkel: 1 ek tejföl és 1 tojássárgája.
7.Utána még 2-3 percre sütőbe tesszük, amíg a teteje szép aranybarnára meg nem sül.